مطابق پروتکل واکسیناسیون کودکان، هر نوزادی از بدو تولد تا 6 سالگی و بعضا بعد از آن، باید یک سری واکسنهای مختلف را تزریق کند. فارغ از توجهی که باید در زمان خود واکسیناسیون صورت بگیرد، پرستاری از کودک بعد از واکسن، اهمیت زیادی دارد. در واقع مراقبتهای بعد از واکسیناسیون کودک، تاثیر زیادی در بازگشت سریع او به روال طبیعی بدنی و روحی دارد. در این مطلب قصد داریم نگاهی به نحوه پرستاری از کودک بعد از واکسن و باید و نبایدهای آن بیندازیم. از شما نیز دعوت میکنیم که تا انتهای این مطلب از موسسه پرستاری پرستار برتر با ما همراه باشید.
نحوه پرستاری از کودک بعد از واکسن
پیش از هر چیزی جای دارد که نگاهی کوتاه به جدول واکسیناسیون کودکان بیندازیم.
سن | نوع و نام واکسن |
بدو تولد | ب.ث.ژ، هپاتیت ب، فلج اطفال |
دو ماهگی | سه گانه، فلج اطفال |
چهار ماهگی | سه گانه، فلج اطفال |
شش ماهگی | سه گانه، فلج اطفال |
دوازده ماهگی | ام ام آر |
هجده ماهگی | سه گانه، فلج اطفال، ام ام آر |
شش سالگی | سه گانه، فلج اطفال |
همان طور که مشاهده کردید کودک در دوران سنی مختلف، باید واکسنهای متفاوتی را تزریق کرده یا چون واکسن فلج اطفال، به صورت قطرهای در دهان او چکانده شود.
اقدامات لازم قبل و بعد از واکسن کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد. به این منظور، باید حتما مطمئن شوید که کودک در زمان تزریق واکسن کاملا سرحال بوده و به بیماری دیگری که سیستم ایمنی بدن او را تضعیف کرده باشد، مبتلا نیست. معمولا بعد از تزریق واکسن، کودک دچار تب، قرمزی دست و پا و در برخی مواقع، بیقراری میشود. در چنین شرایطی خدمات پرستار کودک بعد از واکسن، اهمیت زیادی داشته و باید برای تسکین بیقراری و پایین آوردن تب کودک، مراقبتهای عمومی بعد از واکسن کودکان انجام شود.
همچنین بخوانید: اصول مهم روش نگهداری از کودک سندروم داون
پایین آوردن تب نوزاد بعد از واکسن
همان طور که اشاره کردیم بعد از واکسن زدن، ممکن است کودک تب کند. در چنین شرایطی باید از راهکارهای مختلفی برای پایین آوردن تب کودک استفاده کرد. مصرف مایعات بیشتر توسط کودک و همین طور استفاده از یک حوله تمیز مرطوب شده با آب ولرم، به پایین آمدن تب کمک خواهد کرد. البته، در این شرایط باید مرتب تب کودک به وسیله یک دماسنج زیربغلی چک شود تا از بالا نرفتن بیش از حد آن، اطمینان حاصل کنید. در صورتی که تب کودک با استفاده از تکنیکهای معمولی که گفتیم پایین نیامد یا مشاهده کردید که تب در حال عبور از حد معمول است، فورا به پزشک مراجعه کنید.
بعد از واکسن زدن کودک، حتما لباسهای نازک و نخی برای او بپوشید تا احساس راحتی کامل داشته باشد. حتی توصیه میشود اگر نوزاد در سنین استفاده از پوشک است، پوشک او را باز گذاشته یا حداقل ملایم و آزاد ببندید تا راحتی بیشتری داشته و از بیقراری او کاسته شود.
استحمام نوزاد بعد از واکسن
یک مورد مهم دیگر، حمام کردن کودک بعد از واکسیناسیون است. در نظر داشته باشید که هیچ قاعده کلی و قطعی در مورد زمان حمام کردن کودک بعد از واکسن زدن وجود ندارد و این زمان از کودکی به کودک دیگر متفاوت خواهد بود.
به این شکل که اگر کودک شما تب داشته یا بیقراری میکند، بهتر است زمان استحمام را به تعویق بیندازید تا وضعیت جسمی و روحی کودک به تعادل برسد. اما در کودکان دیگری که ناراحتی خاصی از خود بعد از واکسیناسیون نشان نمیدهند، چند ساعت بعد از تزریق واکسن، استحمام کردن منعی نخواهد داشت.
همچنین بخوانید: بهترین زمان برای سپردن کودک به پرستار
مراقبت از کودکان بعد از واکسن زدن و قرمزی دست و پا
در صورتی که کودک دچار قرمزی در محل واکسن شده، میتوانید از کمپرس یخ برای تسکین آن و برطرف کردن قرمزی استفاده کنید. کافی است که یک تکه یخ را در یک دستمال حولهای تمیز پیچیده و به آرامی برای چند ثانیه روی محل واکسن قرار دهید. پس از آن دستمال را برداشته و پس از چند لحظه کوتاه، دوباره این کار را تکرار کنید. پس از چند بار استفاده از کمپرس یخ، قرمزی و تورم در محل تزریق واکسن کاهش پیدا میکند.
همچنین بخوانید: بهترین زمان برای سپردن کودک به پرستار
سخن پایانی
در این مطلب نگاهی به مراقبتها بعد از واکسیناسیون کودک داشتیم و دیدیم که چطور باید تب کودک را پایین آورده و بیقراری او را تسکین داد. به طور کلی نحوه پرستاری از کودک بعد از واکسن زدن، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و پرستار کودک باید حتما نسبت به این موضوع آگاهی و تسلط و البته تجربه کافی داشته باشد. شما چه نظری در این باره دارید؟
سوالات متداول
برای پایین آوردن تب کودک ناشی از واکسیناسیون، از چه مسکنی میتوان استفاده کرد؟
در صورت نیاز باید با توجه به سن و وزن کودک، از استامینوفن برای کاهش تب ناشی از واکسن زدن، استفاده شود.
چه زمانی بعد از واکسن زدن کودک، باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که با سپری شدن 24 ساعت از زمان تزریق واکسن، همچنان تب ادامه داشته یا تورم و قرمزی محل واکسن بهبود پیدا نکرد، به پزشک مراجعه کنید.
آیا کاهش اشتهای کودک پس از تزریق واکسن نگرانکننده است؟
خیر، به طور معمول حداقل 24 ساعت پس از زمان تزریق، کودک دچار بی میلی و بی اشتهایی به غذا شده و باید مایعات بیشتری به او بدهید.
نحوه پرستاری از کودک بعد از واکسن چگونه است؟
باید حتما تب و وضعیت تورم محل واکسن کودک بررسی شده و به دلیل بیقراری، با او ارتباط عاطفی بیشتر و بهتری برقرار شود تا کودک زودتر آرام بگیرد.