پرستاری از کودکان بیش فعال و پرانرژی در منزل، هم به شکلی هیجان انگیز است و هم میتواند فوقالعاده سخت باشد. مراقبت از این گروه کودکان پرانرژی، نیاز به تعادل ظریفی از درک، صبر و خلاقیت دارد. این کودکان انرژی بی حد و حصری دارند و پرستاران باید انرژی آنها را به سمت بازیهای فیزیکی که انرژی صرف میکنند، جهت دهند. همینطور در نظر گرفتن مشوقهای مختلف برای متقاعد کردن این گروه از کودکان به اطاعت از قوانین نیز در شمار وظایف پرستار قرار دارد. در این مطلب از مرکز پرستاری پرستار برتر قصد داریم به راهنمای پرستاری و مراقبت از کودکان بیش فعال و پرانرژی در منزل نگاهی بیندازیم. با ما همراه باشید.
مهارت های پرستاری از کودکان بیش فعال در خانه
برای برقراری ارتباط و پرستاری از کودکان بیش فعال ، باید حتما با صبر، درک و رفتاری متناسب با نیازهای آنها، قدم قدم، به کودک نزدیک شد. در اینجا چند استراتژی کلیدی وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند:
ایجاد یک روال و ساختار مشخص
کودکان بیش فعال، اغلب نیاز به یک روال مشخص و از پیش تعیین شده دارند. به طور مثال، باید برای برنامه غذایی روزانه آنها، زمان ثابتی در نظر بگیرید. مثلا هر روز ساعت 12، زمان صرف ناهار باشد. همینطور برای بازی کردن، مطالعه و استراحت نیز باید زمانبندیهای مجزایی در نظر گرفته شوند.
لازم است که حتما این برنامههای زمانی برای کودک تشریح شده و اهمیت پیروی از قوانین و برنامههای زمانی نیز به او توضیح داده شوند. پرستار کودک بیش فعال، باید برای کودک توضیح بدهد که تا چه اندازه پیروی از این اصول و برنامهریزی، اهمیت دارد.
همچنین بخوانید: اصول مهم روش نگهداری از کودک سندروم داون
انجام فعالیتها و بازیهای فیزیکی
کودکان بیشفعال، انرژی مازادی نسبت به سایر کودکان معمولی دارند و یک پرستار مجرب، باید راهکارهایی برای تخلیه این انرژی پیدا کند. از این جهت، روی آوردن به بازیهای فیزیکی، ورزش، رقص و هر نوع فعالیت مثبتی که موجب صرف انرژی شود، به تخلیه پویایی بیش از حد کودک کمک میکند.
تقسیم فعالیتهای کودک به بخشهای کوچکتر
یکی از مشکلاتی که کودکان بیشفعال با آن دسته و پنجه نرم میکنند، عدم تمرکز و توجه پایدار است. از این روی با تقسیم کردن فعالیتهای کودک به قسمتهای کوچکتر، هم کودک میتواند تمرکز بیشتری داشته باشد و هم مدیریت این فعالیتها، برای پرستار راحتتر خواهد بود. همینطور استفاه از وسایل کمکی بصری، چک لیست و … هم کمک میکند تا کودکان بیش فعال بهتر بتوانند امور روزمره و مسئولیتهای خود را با موفقیت به انجام برسانند.
همچنین بخوانید: علت، علائم و مراقبت از کودکان سرما خورده در منزل
استفاده از سیستم پاداش و تشویق
لازم است که حتما کودکان بیش فعال، از سیستم تشویق و پاداش برخوردار شوند. این برای آنها یک مشوق خواهد بود تا انگیزه بهتری برای پیروی از قوانین داشته و عزت نفس بیشتری به دست بیاورند. سیستم پاداشدهی، باعث تقویت رفتارهای مثبت کودکان بیشفعال شده و لازم است پرستار از این سیستم استفاده کند.
ایجاد محیط زندگی امن و آرام
یک کودک بیش فعال، نیاز به محیطی آرام و منظم برای زندگی دارد. فراهم کردن چنین محیطی، باعث خواهد شد تا حواس پرتی کودک به حداقل برسد. حتی اگر نتوان کل فضای خانه را آرام نگه داشت، کافی است که یک منطقه آرام مشخص برای کودک در نظر گرفت تا به وقت احساس فشار یا تحریک بیش از حد، بتواند در آنجا قرار بگیرد.
به علاوه از تکنیکهای کسب آرامش چون تنفس عمیق یا فعالیتهای تمرکز حواس نیز به نفع کودک خود، کمک بگیرید.
به یاد داشته باشید که هر کودک بیشفعالی، به شکلی منحصر به فرد است؛ بنابراین مهم است که پرستار با شناخت روحیات کودک، استراتژیهای مناسبی را مطابق با نیازهای او، پیادهسازی کند.
همچنین بخوانید: معرفی پرستار کودک یار و شرح وظایف آن
تغذیه مناسب برای کودکان بیش فعال
به جز تکنیک های مراقبت از کودکان بیش فعال که در بالا دیدیم، لازم است که برای پرستاری از کودکان بیش فعال، حتما به تغذیه آنها نیز توجه شود. در واقع تغذیه نقش مهمی در مراقبت از کودکان بیش فعال دارد و نمیتوان آن را نادیده گرفت.
اگر چه تغذیه مناسب، نقش مهمی در مدیریت بیش فعالی کودکان دارد، اما هیچ رژیم غذایی بیش فعالی خاصی وجود ندارد. تنها لازم است که شما دستورالعملها و ملاحظات غذایی معرفی شده را که میتوانند در مدیریت این وضعیت مفید باشند، در نظر بگیرید. در ایجا چند توصیه وجود دارد:
- وعدههای غذایی متعادل: لازم است که این کودکان، حتما یک رژیم غذایی متعادل شامل کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیهای سالم داشته باشند. در این رژیم غذایی باید از انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی، ماهی، آجیل و دانهها، استفاده شود.
- محدود کردن قند و غذاهای فرآوری شده: دریافت قند بیش از حد و غذاهای فرآوری شده، منجر به افزایش انرژی شده و به طور بالقوه بیشفعالی را تشدید میکند. از این روی لازم است که حتما برای یک کودک بیش فعال، مصرف تنقلات شیرین، نوشابه، غلات شیرین و غذاهای فرآوری شده را محدود کنید.
- اسیدهای چرب امگا 3: توصیه میشود که غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3، مانند ماهیهای چرب (ماهی آزاد، ماهی خال مخالی)، گردو، دانههای چیا و دانههای کتان را در تغذیه کودک بیشفعال، بگنجانید. اسیدهای چرب امگا 3 با بهبود عملکرد شناختی و رفتار مرتبط هستند.
- غذاهای غنی از ویتامین و مواد معدنی: دریافت کافی ویتامینها و مواد معدنی ضروری به سلامت و عملکرد مغز، کمک میکنند. برای تامین ویتامینهای مهم، غذاهایی مانند سبزیجات برگدار، مرکبات، انواع توتها، آجیل، دانهها و غلات کامل توصیه میشوند.
- پروتئین کافی: غذاهای غنی از پروتئین، اسید آمینههای ضروری را برای تولید انتقال دهندههای عصبی فراهم میکنند. گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و محصولات لبنی مانند ماست یا پنیر، پروتئین مناسبی دارند.
- دریافت آب مناسب: نوشیدن آب کافی هم برای سلامت کلی و عملکرد شناختی مهم است. از این روی حتما کودک بیش فعال را تشویق کنید تا در طول روز، به اندازه کافی آب بنوشد.
- رعایت حساسیت و آلرژیهای فردی: لازم است که به هر گونه حساسیت غذایی یا آلرژی خاصی که ممکن است بر رفتار کودک بیش فعال تاثیر بگذارد، توجه شود. برخی از غذاها یا افزودنیها، مانند رنگهای مصنوعی خوراکی، باعث تشدید بیش فعالی در برخی از کودکان میشوند.
به خاطر داشته باشید که مداخلات تغذیهای، ممکن است بسته به هر کودک، متفاوت باشد و بهتر است که با یک پزشک متخصص اطفال یا متخصص تغذیه، مشورت شود.
پرستاری و مراقبت از کودکان بیشفعال
با دنبال کردن راهکارهای پرستاری از کودکان بیش فعال ، میتوان وضعیت انرژی بیش از حد و عدم تمرکز لازم در این کودکان را تا حدود زیادی مدیریت کرد. در این مطلب به چند راهکار نگهداری از کودکان بیش فعال پرداختیم و نکات مهم تغذیهای در مورد آنها را نیز مرور کردیم.
پیشنهاد میکنیم اگر کودک بیش فعالی در منزل دارید و به دنبال پرستاری و نگهداری از او به شیوه اصولی هستید، از پرستاران حرفهای کمک بگیرید. به این منظور، شما میتوانید مجموعه پرستار برتر را انتخاب کنید. این مجموعه، با پرستاران حرفهای، باتجربه و جوان همکاری داشته و با توجه به موقعیت و نیاز شما، پرستار مناسب را به منزلتان اعزام میکند.
سوالات متداول
بهترین ترفندهای نگهداری از کودکان بیش فعال کدامند؟
ایجاد محیطی امن و آرام، تقسیم کردن فعالیتهای اصلی به بخشهای کوچک، استفاده از سیستم تشویق و پاداش و برنامهریزی برای فعالیتهای فیزیکی، توصیه میشوند.
چه نوع غذاهایی برای کودکان بیش فعال ممنوع است؟
غذاهای دارای قند، چربی بالا، فرآوری شده و دارای مواد نگهدارنده، برای کودکان بیش فعال مضر بوده و بهتر است که تا حد ممکن محدود شوند.
اصلیترین مشکلات پرستاری از کودکان بیش فعال کدامند؟
عدم تمرکز و فعالیت زیاد از حد این کودکان، مسئلهساز شده و نیاز به حمایت و همراهی یک پرستار و مراقب دارند.
چرا کودکان بیش فعال به پرستار و مراقب نیاز دارند؟
این کودکان انرژی بیش از اندازهای داشته و معمولا با مشکل عدم تمرکز روبهرو هستند. از این روی به یک پرستار و مراقب، برای همراهی و مدیریت فعالیتهای خود نیاز خواهند داشت.