ارتباط با کارشناسان پرستار برتر (مشاوره رایگان)
چگونگی تغییر پوزیشن بیمار

چگونگی تغییر پوزیشن بیمار و معرفی وسایل پوزیشن‌دهی

برخی از بیمارانی که بستری بوده و دارای مشکلات حرکتی هستند، نمی‌تواند وضعیت خود در بستر را تغییر دهند. در این شرایط فردی که مسئول مراقبت از بیمار است، وضعیت او را تغییر می‌دهد. گاهی اوقات برای تغییر پوزیشن  change position بیمار در منزل از وسایل مختلفی استفاده می‌کنند. در ادامه این مطلب از شرکت پرستاری پرستار برتر قصد داریم تا چگونگی تغییر پوزیشن بیمار را آموزش دهیم، پس تا انتها همراه ما باشید.

چرا بیماران باید در پوزیشن های خاصی قرار بگیرند؟

روش تغییر پوزش change position بیمار
بدن در موقعیت مناسبی قرار گرفته و راحتی و ایمنی بیمار فراهم شود.

علت تغییر پوزیشن بیمار در بیمارستان این است که بیمار باید برای انجام آزمایش‌ها و مراقبت‌های ویژه در وضعیت خاصی قرار گیرد. احتمالا اکنون این سوال برای شما پیش می‌آید که چرا باید پوزیشن بیمار در منزل را تغییر داد؟ تغییر پوزیشن بیمار در خانه به علت‌های زیر انجام می‌شود:

  • بدن در موقعیت مناسبی قرار گرفته و راحتی و ایمنی بیمار فراهم شود.
  • سیستم عصبی و اسکلتی بیمار آسیب نبیند.
  • ساکن و بی حرکت بودن بیمار ممکن است باعث مشکلات پوستی همچون زخم بستر شود.
  • گردش خون در تمامی نقاط بدن به درستی صورت پذیرد.
  • از چرخش‌های نامناسب بیمار و احتمال آسیب‌های بعدی جلوگیری شود.

در مجموع می‌توان گفت علت تغییر وضعیت بیمار در منزل، امنیت و آسایش و جلوگیری از مشکلات ساکن بودن بیمار است.

همچنین بخوانید: سریعترین راه درمان آنفولانزا چیست و چطور پیشگیری کنیم؟

وسایل کمکی برای پوزیشن دادن به بیماران

در انواع روش تغییر پوزیشن change position بیمار در منزل می‌توان از وسایل مختلفی استفاده کرد تا تغییر موقعیت بیمار به شیوه راحت‌تر و مناسب‌تری انجام شود. از جمله این وسایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بالش: در اندازه‌ها و انواع مختلف وجود دارد و در بخش‌های متفاوت بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. مثلا قرار دادن بالش بین پا، فشار بین زانوها و قوزک پا را کاهش می‌دهد.
  • بالش دورکننده و یا گوه‌ای: این نوع بالش شکل مثلثی دارد و پس از جراحی مفصل ران استفاده شده و از چرخش سر استخوان ران به داخل جلوگیری می‌کند.
  • تخته نگهدارنده پا: این تخته در پایین تخت بیمار قرار گرفته و موجب می‌شود تا پا در وضعیت مناسب بماند. تخته نگهدارنده پا مانع از چرخش پا به عقب، افتادگی مچ پا و یا هر تغییر نامناسبی می‌شود.
  • کیسه شن: استفاده از این کیسه‌ها، شکل اجزای بدن را ثابت نگه داشته و موجب تراز بدن می‌شود. با استفاده از کیسه‌های شن می‌توان اندام‌ها را بی‌حرکت نگه داشت.
  • رول حلقوی: زمانی که بیمار با ضعف شدید عضلانی به صورت طاق‌باز می‌خوابد، یک حوله حلقه‌ای شکل کنار لگن یا زانو قرار گرفته و به حفظ وضعیت لگن یا پاها کمک می‌کند.
  • غلتک تروکانتر: این وسیله زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بیمار بی‌هوش است. غلتک تروکانتر از حرکت پاها و چرخیدن آن‌ها به خارج جلوگیری می‌کند.

تنظیمات مختلفی برای پوزیشن ها وجود دارد که در موقعیت های مختلف و برای اهداف متفاوت استفاده می شود.

همچنین بخوانید: علت زگیل تناسلی در زنان و مردان، درمان و پیشگیری

انواع مختلف پوزیشن دهی بیمار

 تغییر پوزیشن بیمار در خانه
وضعیت خوابیده به پشت یکی از انواع مختلف پوزیشن دهی بیمار است.

برای چگونگی تغییر پوزیشن بیمار روش‌های مختلفی وجود دارد تا بیمار در وضعیت مناسبی قرار گیرد. در ادامه این بخش انواع روش تغییر پوزیشن change position بیمار را معرفی کرده‌ایم.

وضعیت خوابیده به پشت

این وضعیت یکی از حالت‌های معمول در زمان بستری شدن است که بیمار به پشت می‌خوابد. زمانی که بیمار در این حالت قرار دارد، احتمال ابتلا به زخم بستر افزایش می‌یابد و به همین دلیل باید مناطق تحت فشار کنترل شوند. در این وضعیت از یک بالش زیر شانه و سر و همچنین تخته نگهدارنده پا استفاده می‌شود.

وضعیت خوابیده روی شکم

در برخی بیماران که جراحی سر و گردن انجام داده‌اند و یا برای خروج ترشحات از راه دهان، بیمار را روی شکم قرار می‌دهند. در این پوزیشن سر بیمار به یک سو قرار گرفته و روی شکم دراز می‌کشد. توجه داشته باشید که به علت فشار وارده بر مهره‌ها، استفاده از این روش در بیمارانی که مشکل ستون فقرات دارند، ممنوع است.

وضعیت فاولر یا نیمه نشسته

یکی از انواع مختلف پوزیشن دهی بیمار است که اغلب در بیماران تنفسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این وضعیت ابتدا قسمت بالای تخت را در زاویه 30 تا 60 درجه قرار می‌دهند و یک بالش بزرگ نیز پشت بیمار می‌گذارند. در این حالت بیمار به وضعیت نیمه نشسته قرار گرفته است.

همچنین بخوانید: نگهداری و مراقبت از بیماران ویلچری در منزل

وضعیت پهلو یا به بغل

زمانی که بیمار به مدت طولانی به پشت خوابیده است، می‌توان موقعیت او را به پهلو تغییر داد. در این شرایط بیمار بر روی پهلو راست یا چپ خود قرار گرفته و از یک بالش بین دو زانو استفاده می‌کند. در این شرایط زانو و لگن خم شده و پای دیگر بدن، جلوتر از پایی قرار می‌گیرد که بیمار بر روی آن خوابیده است.

وضعیت ارتوپنيك يا سه پايه

یکی از موقعیت‌هایی که در بیماران مبتلا به ناراحتی‌های تنفسی حاد مورد استفاده قرار می‌گیرد، پوزيشن ارتوپنيك است. در این وضعیت، بیمار به قسمت بالایی تخت تکیه زده و یک میز در جلوی بدن قرار می‌گیرد. سپس بر روی میز چند بالش چیده شده و بیمار سر خود را روی بالش‌ها می‌گذارد.

پوزیشن ترندلنبرگ

در این موقعیت قرارگیری بیمار، سر تخت پایین بوده اما قسمت پایینی تخت را بالا می‌برند. از این پوزیشن خاص برای انجام برخی اقدامات درمانی، جلوگیری از شوک به بیمار و کاهش فشار خون در بیمارانی که فشار خون بالایی دارند، استفاده می‌شود.

پرستار بیمار، بهترین فرد برای تغییر پوزیشن بیمار

در این مطلب تغییر پوزیشن change position بیمار در منزل را با شیوه‌های گوناگون آموزش داده و وسایل موردنیاز در پوزیشن‌دهی بیمار را معرفی کردیم. تغییر پوزیشن بیمار باید به دقت انجام شود تا بتوان از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری کرد. برخی خانواده‌ها برای بیماران خود در منزل، از یک پرستار بیمار کمک می‌گیرند.

پرستار بیمار روش‌های اصولی پوزیشن‌دهی به بیمار را می‌داند و بر شرایط و جنبه‌های مختلف زندگی بیمار نظارت دارد تا روند درمان بیماری به دقت دنبال شود. شما می‌توانید برای استخدام پرستار در منزل از موسسه پرستار برتر کمک بگیرید. این مرکز خدمات پرستاری، دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت بوده و بهترین خدمات را ارائه می‌دهد.

سوالات متداول

انواع روش تغییر پوزیشن change position بیمار چیست؟

از جمله وضعیت‌های پوزیشن بیمار می‌توان به وضعیت خوابیده به پشت، وضعیت خوابیده روی شکم، وضعیت فاولر یا نیمه نشسته، وضعیت پهلو یا به بغل، پوزیشن ترندلنبرگ و وضعیت ارتوپنيك يا سه پايه اشاره کرد. هر یک از این وضعیت‌ها در بیماران مختلف و شرایط خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای تغییر پوزیشن بیمار در خانه از چه وسایلی استفاده می‌شود؟

وسایل مختلفی می‌تواند در پوزیشن دهی بیمار مورد استفاده قرار گیرند و این وسایل شامل بالش، بالش دورکننده و یا گوه‌ای، تخته نگهدارنده پا، کیسه‌های شن، رول حلقوی و غلتک تروکانتر است.

چرا به تغییر حالت و پوزیشن بیمار در منزل نیاز داریم؟

از جمله دلایل تغییر پوزیشن بیمار در منزل می‌توان به راحتی و ایمنی بیمار، جلوگیری از آسیب سیستم عصبی و اسکلت، گردش خون در تمام نقاط بدن، اجتناب از چرخش‌های نامناسب بیمار و جلوگیری از مشکلات پوستی همچون زخم بستر اشاره کرد.

تغییر پوزیشن بیمار توسط چه کسی انجام می‌شود؟

تغییر پوزیشن بیمار نیازمند رعایت اصول و توجه به شرایط بیمار است. تغییر پوزیشن بیمار توسط پرستار در منزل انجام ‌می‌شود تا از هرگونه آسیب به بیمار جلوگیری شود. البته پرستار بیمار می‌تواند این مهارت را به اعضای خانواده آموزش دهد تا در نبود او، تغییر پوزیشن بیمار صورت پذیرد.

جستجو
دسته‌ها