طناب نخاعی متشکل از سلولهای عصبی است که فرامین مغز را به سایر نقاط بدن منتقل میکنند که این طناب نخاعی توسط ستون مهرهها حمایت میشود. هر گونه آسیب به این بخش از بدن ضایعه نخاعی را به دنبال خواهد داشت. بیمارانی که دچار آسیبهای نخاعی میشوند، نیازمند مراقبتهای ویژهای هستند. خدمات مراقبت و پرستاری از بیماران قطع نخاع میتواند توسط یک پرستار بیمار در منزل انجام شود. در این مطلب درباره نگهداری از بیماران قطع نخاع در منزل و هزینه پرستاری از بیماران قطع نخاع توضیحات لازم را ارائه میدهیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
ضایعه نخاعی چیست؟
ضایعه نخاعی (Spinal Cord Injury) زمانی بروز میکند که بر اثر وارد شدن ضربه یا عوامل دیگر، بخشی از طناب عصبی آسیب ببیند. در نتیجه این آسیب فرد دچار مشکلاتی همچون از دست دادن توانایی حرکتی میشود. همانطور که گفتیم وظیفه طناب عصبی انتقال پیامهای عصبی به قسمتهای مختلف بدن است و در اثر ضایعه نخاعی انتقال پیامها مختل میشود.
علل ایجاد ضایعه نخاعی
ضایعه نخاعی زمانی ایجاد میشود که ضربه یا آسیبی به ستون فقرات یا طناع نخاعی وارد شود. از علل ایجاد ضایعه نخاعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وارد شدن ضربه به کمر، گردن و یا سر در تصادفات رانندگی
- ضربه چاقو
- اصابت گلوله
- التهاب یا عفونت در اطراف نخاع
- برق گرفتگی
- افتادن از ارتفاع
به طور کلی هر ضربه یا آسیب به بخشهای مختلف بدن شامل سر، سینه، گردن و کمر میتواند موجب آسیب نخاعی شود.
همچنین بخوانید: بهترین روش پرستاری از بیماران دیالیزی
عوارض ضایعه نخاعی
آسیبهای نخاعی ممکن است به صورت کامل یا ناقص باشند. در ضایعه نخاعی کامل، توانایی حرکتی فرد و احساس در اندامهای مختلف کاملا از بین رفته و فرد نمیتوانید هیچ یک از بخشهای بدن را حرکت دهد. در ضایعه نخاعی ناقص، شدت آسیب کمتر بوده و تنها بخشهایی از بدن توان حرکتی خود را از دست میدهند. خدمات مراقبت و پرستاری از بیماران قطع نخاع با توجه به شدت آسیب و توان حرکتی بیمار مشخص میشود.
نگهداری از بیماران قطع نخاع در منزل
ضایعه نخاعی به هر دلیلی که ایجاد شود، بر بخشی از تواناییهای حرکتی فرد اثرگذار خواهد بود. در موارد شدید آسیب نخاعی منجر به قطع نخاع کامل میشود که در این صورت فرد فلج خواهد شد. نگهداری از بیمارانی که دچار قطع نخاع کامل شدهاند، باید به طور مداوم انجام شود. برخی خانوادهها تصمیم میگیرند که وظیفه مراقبت از بیمار را بر عهده گرفته و خدمات لازم را به او ارائه دهند.
با توجه به اینکه مراقبت از بیمار قطع نخاع کاری تخصصی و البته سخت خواهد بود، معمولا خانوادههای بیماران ترجیح میدهند که از پرستار و مرکز پرستاری از بیماران قطع نخاع کمک بگیرند. هزینه پرستاری از بیماران قطع نخاع با توجه به خدمات ارائه شده و مزایا آن منطقی و مقرون به صرفه است. وجود پرستار بیمار بهترین شرایط را برای بیمار قطع نخاع و خانواده او فراهم میکند.
همچنین بخوانید: مراقبت از بیمار شیمی درمانی و وظایف پرستار بیمار
وظایف پرستاری از بیمار قطع نخاع
پرستار بیمار قطع نخاع وظایف مختلفی را بر عهده دارد که شامل مراقبتهای جسمی بیمار است. این مراقبتهای بدین جهت انجام میشوند تا عوارض بیماری حداقل شود.
- بررسی علائم حیاتی بیمار: پرستار باید علائم حیاتی بیمار قطع نخاع شامل ضربان قلب، تنفس، فشار خون، صداهای شنیده شده از دستگاه گوارش و غیره را تحت نظر داشته باشد.
- مراقبتهای پوستی: برای جلوگیری از ایجاد زخم بستر مراقبتهای لازم همچون جابجایی مکرر بیمار و حرکت دادن اندام تحتانی را انجام دهد.
- مراقبتهای مفاصل: پرستار باید مفاصل بیمار را حرکت دهد تا از خشک شدن آنها جلوگیری شود. انجام حرکات فیزیوتراپی نیز مفید خواهد بود.
- پیشگیری از یبوست: پرستار با کنترل تغذیه بیمار، از ایجاد مشکلات گوارشی همچون یبوست جلوگیری میکند، چرا که برای بیمار خطرناک است.
- مراقبت از دستگاه ادراری: پرستار باید با شیوه سوندگذاری آشنا بوده و مراقبتهای لازم را انجام دهد تا از ایجاد عفونت جلوگیری شود. (این بیماران فاقد توانایی کنترل ادرار هستند.)
- مراقبتهای بهداشتی: با توجه به اینکه بیمار قطع نخاع فاقد توان حرکتی است، انجام امور بهداشتی بیمار شامل استحمام، شانه کردن مو، تعویض لباس و غیره بر عهده پرستار بیمار است.
- پیشگیری از تغییر حالت پاها: یکی از مشکلاتی که بیمار قطع نخاع را تهدید میکند، تغییر حالت پا است. پرستار باید زمانی که پای بیمار روی تخت یا ویلچر قرار میگیرد، حالت آن را اصلاح کند.
پرستاری از بیمار قطع نخاع شبانه روزی خواهد بود که ممکن است بخشی از آن توسط پرستار بیمار و بخشی دیگر توسط اعضای خانواده انجام شود.
هدف از پرستاری بیماران قطع نخاع چیست؟
بیمارانی که دچار قطع نخاع شدهاند، با وضعیت خاص و ویژهای روبهرو هستند که جنبههای یک زندگی عادی را از بین میبرد؛ با این وجود قطع نخاع به معنای پایان زندگی نیست. این بیماران نیازمند مراقبتهای مختلفی هستند تا سلامت آنها تامین شود.
بیماران قطع نخاع را حتی میتوان با مراقبتهای لازم برای گردش به خارج از منزل برد. پرستاری از بیمار قطع نخاع شبانه روزی است و هدف از آن فراهم آوردن بهترین شرایط جسمی، سلامت، تغذیهای، بهداشتی و روحی برای بیمار است. پرستار بیمار به صورت حرفهای بر کلیه جنبههای زندگی بیمار نظارت میکند تا زندگی راحتتری داشته باشد.
همچنین بخوانید: پرستار در منزل برای چه بیمارانی توصیه میشود؟
اعزام پرستار بیمار قطع نخاع
در این مطلب از خدمات پرستاری پرستار برتر علت قطع نخاع را معرفی کردیم و خدمات مراقبت و پرستاری از بیماران قطع نخاع را ارائه نمودیم. اگر شما نیز به پرستار برای نگهداری از بیمار خود نیاز دارید، میتوانید از انواع مرکز پرستاری از بیماران قطع نخاع کمک بگیرید. موسسه پرستاری پرستار برتر یکی از این مراکز بوده و آماده است تا پرستار حرفهای و آموزش دیده را برای مراقبت از بیمار شما در منزل اعزام کند. این پرستاران دانش و مهارت کافی برای نگهداری بیمار قطع نخاع را کسب کرده و بهترین شرایط زندگی را برای او تامین میکنند.
سوالات متداول
ضایعه نخاعی چیست؟
ضایعههای نخاعی در اثر وارد شدن ضربه به طناب نخاعی یا ستون مهرهها ایجاد میشوند. اگر شدت ضایعه نخاعی زیاد باشد، فرد قطع نخاع شده و کلیه تواناییهای حرکتی و احساس اعضای بدن را از دست میدهد.
پرستار یک مرکز پرستاری از بیماران قطع نخاع چه خدماتی را ارائه میدهد؟
یک پرستار بیمار برای مراقبت از بیماران قطع نخاع خدمات مختلفی همچون بررسی علائم حیاتی بیمار، مراقبتهای پوستی، مراقبتهای مفاصل، پیشگیری از یبوست، مراقبت از دستگاه ادراری، مراقبتهای بهداشتی و پیشگیری از تغییر حالت پاها را انجام میدهد.
چرا برای نگهداری از بیماران قطع نخاع در منزل به وجود پرستار بیمار نیاز داریم؟
بیماران قطع نخاع به نگهداری مداوم نیاز داشته و توانایی انجام فعالیتهای روزانه خود را ندارند. با توجه به اینکه اعضای خانواده نمیتوانند به طور مداوم از بیمار خود مراقبت کنند و همچنین دانش و مهارت لازم را ندارند، وجود یک پرستار بیمار در منزل توصیه میشود.
هزینه پرستاری از بیماران قطع نخاع در منزل چقدر است؟
برای هزینه پرستاری از بیماران قطع نخاع نمیتوان عدد ثابتی را معرفی کرد. هزینه این پرستاران با توجه به ساعات کاری آنها در طول روز و خدمات ارائه شده متفاوت خواهد بود.