بیماری آسم، یک عارضه مزمن و آزاردهنده است که سیستم تنفسی را درگیر کرده و اگر چه در هر سنی شیوع دارد، اما در سالمندان با عوارض بیشتری همراه است. از این روی مراقبت از سالمندان مبتلا به آسم، باید با دقت و توجه بیشتری صورت بگیرد. در این مطلب از موسسه پرستاری پرستار برتر قصد داریم به نکات مهم نگهداری از سالمند مبتلا به آسم بپردازیم. با ما همراه باشید.
در مراقبت از سالمند آسمی رعایت چه نکاتی لازم است؟
مانند هر بیمار دیگری که مبتلا به آسم باشد، پرستاری از سالمند آسمی، شرایط و استانداردهای خود را دارد. به طور کلی فرایند پرستاری در بیماران آسمی باید به شکلی باشد که نیاز سالمند بیمار به اکسیژن مصنوعی به حداقل رسیده و وابستگی او به اکسیژن، کاهش پیدا کند. توجه داشته باشید که وابسته کردن تنفس سالمند به اکسیژن مصنوعی، باعث خواهد شد تا به مرور زمان نیاز به دستگاه اکسیژن افزایش پیدا کند و از این روی پرستار بیمار مبتلا به آسم، باید دقت کاملی به این موضوع داشته باشد.
از این روی مراقبت از سالمندان مبتلا به آسم، باید با رعایت موارد زیر همراه باشد:
به بیمار سالمند مایعات بیشتری داده شود
پرستار سالمند باید سعی کند تا حد امکان، در وعدههای غذایی سالمند مبتلا به آسم، از سوپ و غذاهای آبکی استفاده کند. بیماران آسمی معمولا خلط زیادی دارند و میل کردن غذاهای مایع، به رقیق شدن خلط سینه کمک کرده و دفع آن را سادهتر میکند.
همچنین بخوانید: نکات طلایی مراقبت از سالمندان در منزل
محیط پیرامون سالمند بدون استرس باشد
هر گونه استرس و اضطراب، ممکن است باعث تشدید علائم و عوارض آسم شده و اوضاع بیمار سالمند مبتلا به آسم را بدتر کند. به علاوه استرس، یکی از عواملی است که احتمال بروز حملات آسمی را تشدید میکند و لازم است فرد سالمند، در یک محیط آرام و به دور از استرس زندگی کند.
هر گونه ماده محرک شیمیایی از محیط تنفسی دور شود
در سالمندان مبتلا به آسم، هر گونه ماده محرک شیمیایی یا حتی اسپریهای خوشبوکننده معمولی، به عنوان یک عامل آغازکننده حملات آسمی شناخته میشوند. از این جهت لازم است که در هنگام نگهداری از سالمند مبتلا به آسم، هر گونه ماده محرک را از محیط اطراف فرد خارج و دور کنید.
همچنین بخوانید: خدمات نگهداری و پرستاری از سالمندان در غرب تهران
در صورت نیاز اکسیژن درمانی انجام شود
اگر چه در مورد مراقبت از سالمند آسمی در تهران، نیاز است که تا حد امکان از وابستگی او به اکسیژن جلوگیری شود، اما در صورت نیاز باید حتما به موقع اکسیژن تراپی انجام پذیرد. از این روی پرستار باید در مراقبت در منزل بیماران آسمی، کاملا به نحوه اکسیژن درمانی سالمند آگاهی داشته و بتواند با تشخیص به موقع نیاز فرد به اکسیژن، فرایند آن را آغاز کند.
داروها و اسپریهای کنترل آسم به موقع استفاده شوند
برای کنترل بیماری آسم، از داروها و اسپریهای مختلفی استفاده میشود و لازم است که در پرستاری از سالمند آسمی، زمانبندی استفاده از این داروها و اسپریها به درستی رعایت شود. به علاوه پرستار باید به محض رو به پایان بودن اسپری بیمار، برای تجدید نسخه و خرید مجدد اسپری اقدام کند. غفلت در این خصوص، ممکن است برای بیمار سالمند بسیار خطرناک باشد.
همچنین بخوانید: نحوه نگهداری از سالمندان آلزایمری در منزل
وظایف پرستار سالمند مبتلا به آسم چیست؟
یک پرستار و مراقب سالمند مبتلا به آسم، باید مراقب محیط اطراف بیمار بوده و آن را از هر گونه ماده آلرژیزا چون موی حیوانات خانگی، کپک و قارچ روی دیوارها، اسپریها، دود سیگار یا قلیان و … پاکسازی کند. همین طور لازم است که پرستار داروهای فرد سالمند را به خوبی شناخته و زمان استفاده از آنها را بداند.
شستشوی مرتب ملحفهها و لباسهای سالمند و استفاده از لباسهای بدون پرز هم ضرورت دارد. به جز آن، اکسیژن درمانی در زمان ضرورت، از جمله وظایف پرستار سالمند مبتلا به آسم است.
سخن پایانی…
در این مطلب دیدیم که مراقبت از سالمندان مبتلا به آسم چگونه بوده و باید چه مواردی برای نگهداری از این افراد رعایت شود. با نگهداری از سالمند مبتلا به آسم به روش اصولی، میتوان امیدوار بود که سالمند کمترین عوارض این بیماری را تجربه کرده و زندگی طبیعی و بدون مشکلی را پشت سر بگذارد. شما چه نظری در این باره دارید؟
سوالات متداول
وظایف پرستار سالمند آسمی شامل چه مواردی است؟
مراقبت نسبت به عوامل تحریککننده آسم، رعایت رژیم غذایی بیمار و رسیدگی به وضعیت داروها و اسپریها، از جمله موارد مراقبت در منزل بیماران آسمی هستند.
حداقل میزان مایعات مورد نیاز سالمند آسمی چقدر است؟
یک سالمند مبتلا به آسم باید روزانه حداقل 2500 سی سی مایعات دریافت کند.
علل بیماری آسم چیست؟
از جمله عوامل موثر در ابتلا به آسم میتوان به نقش وراثتی، آب و هوای آلوده، استرس زیاد، رفلاکس معده، قرار گرفتن در محیط پر از دود سیگار یا دیگر مخدرها و … اشاره کرد.
پرستاری از سالمند آسمی باید چند ساعت در روز باشد؟
به طور معمول یک سالمند مبتلا به آسم، به طور شبانهروزی به مراقبت و پرستاری نیاز دارد و باید نسبت به او توجه و نگهداری کامل صورت بگیرد.